Sonderen

Sonderen. Dat is iets met een sonde. Geen zonde, maar een sonde. In het Engels: probe. Dus eigenlijk betekent sonderen proberen. Afgelopen dinsdag hebben we de grond onder ons toekomstige huis geprobeerd.

Sonderen is verplicht gesteld door de gemeente, maar ook zonder verplichting is het heel verstandig om te doen. Hiermee weten we of de grond stevig genoeg is om er een huis op te zetten. Ook weten we hoe lang heipalen moeten zijn om voldoende ondersteuning te bieden.

Als je zomaar een huis op de grond zet, dan duwt het gewicht van het huis de grond eronder in elkaar. Je hebt dan kans op verzakkingen en scheuren. Je wil je huis op een voldoende stevige ondergrond zetten die niet verzakt.

De grond onder onze voeten kan bestaan uit allerlei soorten materiaal. Als het zandachtig is kan het verschillende korrelgroottes hebben die een grote invloed hebben op het draagvermogen. Van groot tot klein heb je grind, zand, leem en klei. Daarnaast heb je ook nog veen, dat zijn verteerde plantenresten.

Hoe kleiner de zandkorrel, hoe meer water tussen de korrels blijft plakken, en hoe sneller de grond verzakt als er gewicht op komt. Zand is het stevigst. Veen is een grote smurrie en helemaal niet stevig, veen klinkt behoorlijk in als je er gewicht op zet. Dat kan trouwens nog wel jaren duren, dus je merkt pas na een tijdje dat je huis aan het verzakken is.

Als de grond aan het oppervlak bestaat uit zacht materiaal, dan moet je heipalen gebruiken. Die moeten lang genoeg zijn om vaste grond aan de voeten te hebben. En dat hangt dan weer af van op welke diepte er stevig materiaal is. Als we pech hebben, zijn er heipalen nodig van 20 meter! Die zijn duizenden euro’s duurder om te plaatsen dan palen van 10 meter. Het duurt langer om ze de grond in te jassen en het vervoer is ook een stuk lastiger.

Sonderen is de methode om te kijken op welke diepte welke grondsoort ligt. Er wordt dan een smal gat geboord van 20 meter diep. Tijdens het boren wordt er gemeten wat de wrijvingsweerstand is van de boorkop en dat varieert met het type grond. Dat doen ze met een stoere wagen.

bodembelang

Deze week is het sonderingsbedrijf op onze kavel geweest om op twee plekken te proberen. Het resultaat is een mooie grafiek. Als voorbeeld eentje die we van internet geplukt:

sonderen_sonderingsgrafiek

De constructeur kan op basis van deze gegevens aflezen hoe stevig de bodem is en dus hoe lang de heipalen moeten zijn. Dat gaat de komende weken gebeuren.

Wij zijn geen geotechneuten, maar op basis van een eerste interpretatie van het rapport lijkt het mee te vallen en zijn er geen 20 meter lange palen nodig. Dat scheelt!

 

One thought on “Sonderen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.