Afwegingen richting voorlopig ontwerp

We staan we voor een setje afwegingen, waarbij we eigenlijk alles willen, maar dat kan niet.

Op dit moment zijn we bezig het schetsontwerp verder uit te werken tot voorlopig ontwerp (VO). Het schetsontwerp is een ontwerp op grote lijnen: hoeveel kamers komen er, wat is de lay-out van de ruimtes, waar komt de trap (zie ons eerdere blog), deuren en ramen. Op basis van het schetsontwerp lijkt het erop dat we ons huidige ontwerp daadwerkelijk kunnen bouwen binnen ons budget. Jeej, goed nieuws dus!

Maar nu wordt het iets specifieker en de verschillende opties hebben allemaal invloed op de kosten. Bijvoorbeeld:

 • Wat voor soort gevelbekleding nemen we: baksteen of iets anders? Op alle verdiepingen of een gedeelte?
 • Nemen we vloerverwarming en zo ja, in alle ruimtes of een deel van de ruimtes? Willen we die ruimtes apart kunnen bedienen?
 • Kiezen we voor balansventilatie met warmte-terug-win of centrale afzuiging?
 • Dubbelglas, HR+, HR++ of HR+++ glas?
 • Verwarming door stadswarmte of door een lucht-water-warmtepomp?
 • Houten of kunststof kozijnen?
 • Schuifpui of openslaande deuren?
 • Laminaat of iets luxere vloeren? En op welke verdiepingen?
 • Nemen we een basic keuken of eentje met houten keukenblad en moderne stoomoven?
 • Simpele badkamer of luxe badkamer?
 • Hoeveel zonnepanelen nemen we en hoeveel capaciteit in de meterkast?
 • Maken we de tweede badkamer meteen af of doen we alleen de aansluitingen?
 • Integreren we meteen zonnewering en horren of pas later?
 • En last but not least een heel moeilijke: kiezen we voor traditionele bouw op basis van steen en beton, of voor houtskeletbouw met SIP/TEK?

Het lijkt eenvoudig: ja,we willen dat allemaal! Maar, als we voor alle luxere of duurdere keuzes gaan, dan overschrijden we ons budget. Tijd dus om de boel af te wegen!

We zullen nooit alle feiten (en kennis) hebben om alle opties perfect objectief af te wegen. Zoveel ervaring hebben we immers niet met het bouwen van huizen. Hoe pakken Tina en Jasper dat dan aan? Nou, heel systematisch! We zetten de boel op een rij om zelfs met beperkte informatie een redelijke afweging te kunnen maken. Excel is alweer onze beste vriend.

Elke optie scoren we tegen een bepaald criterium, namelijk:

 • Hoe lastig is het om de optie later, als het huis al gebouwd is, te realiseren?
 • Wat is de terugverdientijd?
 • Wat is de invloed op ons comfort?
 • Wat is de invloed op de esthetiek van het huis?
 • Wat is de impact op het milieu, bijv CO2 productie?
 • Is de optie waardeverhogend?

Daarna geven we elke van de criteria een gewicht mee. Als voorbeeld: we vinden het comfort belangrijker dan of het waardeverhogend is.

Tenslotte gebruiken we de SUMPRODUCT() functie van Excel om alles te waarderen. Het resultaat is een lijstje met onze prioriteiten! We checken of dit lijstje overeenkomt met ons gevoel en zo vormt het een goed houvast om sommige keuzen wel te maken en andere niet.

Ja, het zijn mooie avonden voor Excelminded stel Tina en Jasper!

10 thoughts on “Afwegingen richting voorlopig ontwerp”

 1. Hoi Jasper/Tina.
  Wat betreft kozijnen: wat is het prijsverschil tussen hardhouten of kunststof kozijnen?
  Hardhout meestal 1 keer geverfd, dus moet je ze allemaal definitief afverven, wie doet dat? Verder eens in de vijf jaren alles weer verven, ook 3 hoog dus. Schatting kosten laten doen: 3000 euro?
  Levensduur van kunststof kozijnen?

  1. Het prijsverschil weten we nog niet precies, maar het lijkt alsof kunststof kozijnen eigenlijk veel handiger zijn, op termijn goedkoper, en ook net zo mooi kunnen zijn.

 2. @Jasper: Je weet toch dat je uit dat soort (pakket)selecties bijna elke uitkomst kan krijgen die je wil? Moet je alleen de gewichten veranderen.

  1. Dat klopt, het is vooral een methode om voor ons zichtbaar te maken waarom we bepaalde voorkeuren hebben, dus om het naar een bewuster niveau te brengen.

 3. Ik ga es simplificeren.
  Je gaat uit wat voor jou het meest esthetisch, comfortabel, duurzaam, gewild is.
  Daar komt een bedrag uit waaruit blijkt of het al dan niet haalbaar is, ofwel het blijft binnen het budget of niet.
  Als het blijkt dat het binnen het budget valt, heb je geen probleem, zoniet dan maakt je een prioriteitenlijstje van wensen.
  Bovenaan wat zeer gewenst is, onderaan waarvan afgezien kan worden, of goedkopere versie, of op de lange baan geschoven wordt.
  Dan zijn er ook zaken die zelf uitgevoerd worden.
  Leuke puzzel!

  1. Wat een avontuur! Veel succes met alle keuzes! Wij zijn nagenoeg klaar met de renovatie van ons huis na 6 jaar. Ik zou het zo weer doen! Wij waren natuurlijk flink beperkt in de keuzes doordat de indeling al vast stond en we te maken hadden met een aantal bestaande elementen die we intact wilden laten of waarbij onze keuzes moesten aansluiten. Daarom hebben wij bijvoorbeeld houten kozijnen gekozen op de 1e en 2e verdieping (en kunststof op zolder), een keuze die ik bij een modern huis niet zomaar zou maken. En hebben wij een houten parketvloer gelegd, maar zou ik voor een nieuwe woning veel sneller voor PVC kiezen (was dat al een optie?).
   Succes! Ik lees met plezier mee

  2. Dank je! Ja, we denken ook aan PCV, lijkt hee veel voordelen te combineren qua combinatie met vloerverwarming, uitstraling, geluidsdemping, onderhoud, vochtbestendigheid. Maar definitieve keuze nog niet gemaakt.

 4. Simplificatie 2
  Als boven maar dan andersom.
  Neem van alle wensen de basic- kwaliteit.
  Wel weer het prioriteitenlijstje erbij en kijk dan welke wens ge-updatet kan worden naar hogere kwaliteit tot je budget bereikt is.
  Het voordeel is dan dat je steeds plussen kunt zetten ipv minnen.

 5. Boel lastige keuzes. Een paar zouden voor mij heel simpel zijn:

  – Geen houtskeletbouw; ik heb 15 jaar lang in een houtskelet gewoond en nu in gewoon beton, dus kan uit eigen ervaring vertellen dat houtskelet erg gehorig is en beton juist heel fijn.
  – Tweede badkamer kan later nog, dus kaal laten in eerste instantie. Ook een optie is om juist alleen de tweede badkamer te doen en de eerste badkamer pas later. Scheelt zo weer 15k.
  – Zonwering en horren later doen. Een al te mooi geintegreerde optie heeft toch het nadeel dat je dan meteen vastzit aan een bepaalt systeem van een bepaalde fabrikant, dus dat zou ik toch al niet doen. En dan kan het automatisch later ook wel, kun je het dan ook meteen goed doen. Wel een klamboe kopen voor tot die tijd.
  – Ik dacht dat balansventilatie tegenwoordig standaard was. Ik vind het een mooi systeem, geen idee wat het kost, maar denk dat het achteraf niet goed meer in te bouwen is door alle buizen die door plafonds moeten lopen enzo.
  – Meteen een mooie parketvloer, en dan maar geen vloerverwarming.
  – Wel een mooie keuken, maar die stoomoven kun je er altijd later nog inzetten.
  – Gevelbekleding; wat maar mooi is en niet elke vijf jaar geverfd hoeft te worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.