De Trap

De Trap houdt ons nu al een tijdje bezig. Jawel, met hoofdletters! Architect Age zei al in het begin dat de keuze voor de plaats en vorm van de trap het allerbelangrijkste is, omdat het de indeling van de rest van het huis bepaalt. 

Dat klonk al meteen logisch, maar nu snappen we pas hoe dat in de praktijk werkt. De trap neemt een bepaald volume in en komt op een bepaalde plek uit op de verdieping. Dus daar komt automatisch een gang. Het is niet verstandig om een trap in de hoek van het huis te zetten, omdat je anders veel gangruimte nodig hebt om alle kamers op een verdieping te bereiken. De trap moet dus ergens centraal, of in het midden van een van de buitenmuren komen.

Wij kiezen voor een trap die vrij staat in de woonkamer en een vide vormt met de eerste verdieping. Dat was een suggestie van Age en we vinden het prachtig, want enorm ruimtelijk!

Op de eerste verdieping kun je dan links en rechts van de trap twee kamers maken. Maar hoe groot moeten die precies worden? De ene slaapkamer moet groot genoeg zijn voor ons bed en je moet er normaal kunnen lopen. Dus liefst zo groot mogelijk. Anderzijds wordt de andere slaapkamer al snel te smal om een slaapkamer te kunnen zijn. 

Het verschuiven van de trap met 30 centimeter heeft zo al grote invloed op de ruimtes er omheen. 

Ook heeft dit weer invloed op de ruimte in de keuken op begane grond, en op de woonkamer. Ook de trap naar de tweede verdieping schuift dan mee. Hierdoor worden de ruimtes op zolder ineens te klein of te groot. Oef…

We hebben een 3D model gemaakt in SketchUp op basis van de plattegronden om precies te zien hoe keuzes bepaalde gevolgen hebben. 

Het is een ingewikkelde 3D puzzel! Gelukkig hebben we de architect om nieuwe oplossingen te vinden voor schijnbare problemen. We wachten nu dus maar even zijn reactie af. En om de tijd te doden, snijden we het onderwerp ‘trappen’ dan nog maar eens aan…

One thought on “De Trap”

  1. Leuk de “Blog” te volgen. Kleine veranderingen hebben grote gevolgen. Een lastige maar leuke klus. In onze bouwtijd maakten we geen 3d voorstellingen doordat dit gewoon niet mogelijk was, maar een maquette. Geeft je ook wat houvast en zet je op de tafel.
    Het zal nog heel wat leuke avonden, weekeinden en vooral dromen opleveren.
    Veel succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.