Bestaande kubussen

Vandaag hebben we een kijkje genomen bij de kubussen die nu worden gebouwd. Sinds 2011 staan er drie, maar op dit moment zijn er al drie andere (zo goed als) af. Een ervan is zelfs al bewoond. Een zevende is net in aanbouw.

Allemaal staan ze aan de westkant van het eiland aan het water. Aan deze kant staan alle kubussen met de punt naar het water, dus diagonaal. Aan de noordoostkant, waar wij een optie hebben, staan ze met de vlakke kant naar het water.

De diversiteit aan woningen is prachtig. Er zijn kubussen die glad wit of grijs gestuct zijn, met golfplaten, en de nieuwste een ontwerp in baksteen. Die vinden we erg goed gelukt. Het is een jaren-’30-stijl kubus!


Deze is volledig met rode baksteen gemaakt, met kenmerkende verticale elementen onder de smalle en hoge ramen. Ook is er een soort plantenbak onder het woonkamerraam in dezelfde stijl. Het dakterras is gekaderd door een metalen pergola en een patroon in het baksteen. Een tijdje geleden kwamen we de eigenaar tegen, hij is ontwikkelaar en heeft het zelf ontworpen. Erg inspirerend!


Hieronder volgen wat andere kubussen. De familie Hu komt in de kubus ernaast. We spraken Meneer Hu, die bezig wat met het schilderen van het binnenwerk. Volgende week gaan ze verhuizen!


Iets verder staan de drie oudere kubussen.Waaronder die van Godfried en z’n kippen.Op de punt staat de kubus die geen kubus is, deze is bij uitzondering 9x10x11 meter (jammer!). Deze heeft fantastisch uitzicht over de wetering.


Voor ons geeft dit ideeën voor de volgende stap in ons ontwerp: de gevels en de ramen!

5 thoughts on “Bestaande kubussen”

 1. Ik ben benieuwd wat jullie kiezen. Als t allemaal klaar is, ga je t nog missen: keuzes maken 🙂 grtz

 2. Leuk verslagje weer.
  Het jaren dertig kubushuis: het heeft wat kenmerken van de Amsterdamse School.
  Zoals plastische toepassing met baksteen, die decoratief werken. De muren zijn niet vlak muur maar hier en daar springen delen van bakstenen naar voren en naar achteren vaak met diverse metselverbanden, werkt zeer decoratief.

  1. Wel grappig, de huizen aan de overkant van het water (burt bacherachstraat) hebben daadwerkelijk de stijl van de Amsterdamse School. Mooie knipoog, ware het niet dat horizontaliteit niet echt terug te vinden in de kubus. Toch wel het kenmerk van toen.

   Verder verbaas ik me toch wel over al die dichte gevels van de kubi, kwibussen, q-bussen?!?? Bang voor pottenkijkers?

  2. @Matei: De foto’s zijn genomen vanaf de straatkant en dat is het noordoosten. Daar zie je minder ramen dan vanaf de waterkant, het zuidwesten. Dus het valt wel mee met de dichte gevels. Ook is het zo dat door het materiaalgebruik van golfplaten of stucwerk het een massief geheel lijkt. Volgens mij is de verhouding raam / muur voor de kubussen vergelijkbaar met normale huizen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.