Op keukenjacht

Jacht inderdaad, want dat is het. We hebben ons een zaterdagmiddag ondergedompeld in de overweldigende keuzes in keukenland. We zijn nu naar 4 verschillende zaken geweest: Ikea, Kvik, Keukenconcurrent en Bruynzeel. Op zich is het nog niet per sé al tijd om een keuken uit te zoeken, maar omdat we met de gevels bezig zijn en dus moeten bepalen waar ramen en deuren komen, is het handig om alvast een idee te hebben van de locatie van de keuken. Zo kunnen we beter bepalen waar het keukenraam zou moeten (kunnen) komen. Dat globale idee hebben we nu wel, dus we hebben onze architect Age, van Droomhuisfabriek, onze mening over het gevelvoorstel kunnen mailen.

Maar na de globale inschatting, volgen de details natuurlijk. Kleur weten we ook wel ongeveer, maar waar kunnen we het beste een keuken kopen? En waar moeten we eigenlijk op letten? Er is in ieder geval een wereld voor ons open gegaan. En dan hebben we nog niet eens gekeken naar keukenapparatuur. Dat is namelijk een andere wereld, een soort outer space kunnen we wel zeggen.

Laten we voorlopig nog even op aarde blijven. Want daar hebben we genoeg te kiezen. Zo vertelde de meneer van Bruynzeel iets over folie op keukenkastjes wat snel los zou laten, over afwerking aan de achterkant van de kastjes (wat je niet ziet maar wat blijkbaar wel erg belangrijk is) en over hang- en sluitwerk 1e klas en slechter. Hij had het ook nog over instapmodellen apparatuur, maar zoals gezegd, we reizen later wel naar een andere planeet 😉

Het keukenontwerp is nogal specifiek, omdat we de ruimte onder de trap willen betrekken bij de keuken. Aan de zuidwand komt een lang aanrechtblad met spoelbak en kookplaat. Verder dus lekker veel werkruimte. Aan de noordwand (waar de trap zit) hebben we heel veel ruimte. De trap is daar op zijn hoogst, waardoor we daar een koel-vriescombinatie en een oven kwijt kunnen (denken we zelf). En waarschijnlijk ook nog wel een hoge kast (heel graag zo’n uittrekkast voor onze voorraad!). Zie hieronder de plattegrond van de keuken met daarin de indeling zoals we die zelf hebben bedacht in het geel erin.

Keuken

Ons plan is om binnenkort bij 1 van de keukenzaken een eerste ontwerp te laten maken met een prijsindicatie. En dan maar hopen dat het in ons budget past. Hebben jullie tips waar we zeker op moeten letten bij het uitzoeken van een keuken? En dan dus niet over de apparatuur, want daar komt zeker nog een ander blog over. Heeft iemand ervaring met de 4 bovengenoemde keukenmerken? Positief en negatief, laat het ons weten. Wellicht hebben we daar iets aan! Of ben je juist enthousiast over een ander bedrijf?

4 thoughts on “Op keukenjacht”

 1. Wij zijn ook op Keukenjacht geweest en Kvik en Ikea stonden hoog op ons lijstje.

  Ik lees online helaas niet zulke geweldige verhalen over Kvik Utrecht; ze krijgen maar een 5.1 op Qasa: http://www.qasa.nl/ervaringen/kvik-93

  Kijk ook eens naar deze aflevering van de rekenkamer over de echte kosten van een keuken: http://www.npo.nl/de-rekenkamer/06-11-2014/KN_1663948

  Verder misschien handig om bij te lezen op het grote Tweakers keuken forum: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1704607/

  Succes met jullie kubus!

 2. Ha Tina en Jasper,

  Leuk om jullie blog te lezen! Ook wij verdiepen ons in de keukenkastjes 🙂
  Ik heb een gesprek gehad bij Kvik en zo’n betaald adviesgesprek gedaan bij de ikea. Ik had alle keuzes al in mijn hoofd, maar er komen toch details bij kijken die je zelf niet kunt bedenken, maar die toch uit maken voor de maatvoering.
  Om de keus nog te verruimen: je kunt ook IKEA-kastjes kopen en de deurtjes en/of het werkblad aanpassen.
  Bijvoorbeeld met eiken deuren via http://koakdesign.com. Zij kunnen ook paxkasten voorzien van dezelfde massief eiken deuren. Nog meer prachtige houten deurtjes bij http://www.houtmerk.nl, waar je iedere denkbare houtsoort kunt kiezen. Ook daar kun je op maat elementen voor de rest van je huis laten maken. Tenslotte is ook http://www.myfrontz.nl interessant. Daar kun je kastdeurtjes voor IKEA in allerlei kleuren best.len. Ze kunnen de IKEA-keuken ook installeren voor een vast bedrag van 1000 euro, volgens de site. Dat is interessant want installatiekosten van IKEA zelf zijn meer dan het dubbele. Dan heb je om te beginnen al wat geld in de knip voor de maatwerkdeurtjes. Myfrontz kan ook deuren voor pax kledingkasten aanpassen. Wij laten de uiteindelijke keuze nog even afhangen van alle andere rekenarij. Succes met de keuzes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.